Eemgaarde


Algemeen

Huismuziek Amersfoort heeft twee ensembles, waarvan de bezetting uit verschillende instrumenten bestaat: Houten en metalen blaasinstrumenten, strijk- en tokkelinstrumenten. De samenstelling van de twee ensembles verschillen licht en kunnen beide eventueel uitgebreid worden met andere strijk, tokkel, of blaasinstrumenten. De muziekkeuze in beide ensembles wordt zowel bepaald door een verscheidenheid aan muziekperiodes, als door de kwaliteit van de composities, die meestal zijn gearrangeerd voor dergelijke gemengde ensembles.

Eemgaarde

Dit ensemble heeft momenteel zo’n 25 spelende leden, die eveneens op diverse instrumenten spelen: Blokfluit, dwarsfluit, klarinet, baroktrombone, viool en cello. De muziekkeuze is heel gevarieerd en is mede-afhankelijk van de vraag in de groep. De musici spelen echt alles: oude muziek uit de Renaissance en barok, transcripties/bewerkingen van de achttiende en negentiende eeuw, muziek uit de twintigste en eenentwintigste eeuw. Het is altijd weer een sport om muziek uit te zoeken die de groep aanspreekt.

De dirigent Els Schreuder is blokfluitist. Tegelijkertijd met haar opleiding blokfluit, docerend en uitvoerend musicus, studeerde zij schoolmuziek. Zij heeft al meer dan 45 jaar gewerkt in diverse muziekscholen, lagere en middelbare scholen, het Conservatorium in Maastricht, de Vrije Muziek-Akademie, Hogeschool Helicon, de opleiding voor Sacred Dance in Zeist en natuurlijk Huismuziek. Zij heeft veel concerten met o.a. gitaristen, pianisten, zangers, klavecinisten, dwarsfluitisten, violisten, ook voor radio en t.v. gegeven. Belangrijk voor haar is het werken vanuit de impuls tot klankvernieuwing in het spelen en zingen en zonder druk te musiceren.

Eengaarde heeft meegedaan met het Notenkrakersproject, klik hier voor het verslag van het project

Eemgaarde speelt eens per 14 dagen op dinsdagavond van 19.45 tot 22.00 uur in een speellokaal van de Prins Willem Alexanderschool, Weberstraat 5 in Amersfoort.

Het speelschema voor 2023-2024:


2023
5 en 19 september
3, 17 en 31 oktober
14, 28 november
12 december

2024
9 en 23 januari
6 en 20 februari
5 en 19 maart
2 en 16 april
7 en 21 mei
4 en 18 juni
Reservedata: 2 en 9 juli

Het programma voor 2023

Suite from the Royal Wind Music of James 1 Zesstemmig en 6 delen

 • Almande van James Harding
 • Almande van Giles Farnaby
 • Fantasia van Jerome Bassano
 • Pavane van Anthony Blassano (zoon van Jerome)
 • Almande van Nicholas Guy
 • Almande- anoniem

Divertimento 3 KV 166 van Wolfgang Amadeus Mozart
in een bewerking van Hans P. Keuning; 5 delen

 • Allegro
 • Menuetto
 • Andante Grazioso
 • Adagio
 • Allegro

In Maart komt het volgende erbij

Wir setzen uns mit Tränen nieder van Johann Sebastiaan Bach
Slotkoor Uit de Mattheus passion.

Wat daarna komt nog onbekend.
Wellicht de muziek die we op de ledenavond doen als de groep dat leuk vind.
Dat wordt denk ik 20e eeuws.
Uit verschillende tijden iets.